HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Feedek

Spiel des nem Jahres

2007.06.29. 11:00 Plenni

Június 25-én adták át a világ legrangosabb társasjáték-díját Berlinben: a Spiel des Jahres-t (Év játéka). Az idei év nyertese a Zooloretto, Michael Schacht játéka lett. Még nem játszottam vele, de a kritikák és ismerősöm beszámolója alapján kísértetiesen hasonlít a korábban már megjelent egyszerű, inkább gyerekeknek való Coloretto nevű kártyajátékhoz. Korábbról a szép értékeléseket kapot China nevű játékáról lehet esetleg ismert a fanatikusok körében Schacht neve Nekem korábban megvolt tőle a Dzsunka, emlékszem még Hamburgban vettem egy akció keretében: Amennyiben 40 Euroért vásárol társasjátékot, megkapja az akkori év játékát az Alhambrát ingyen (azóta magyarul is megjelent, remek családi játék 2 és akár 6 fővel is élvezetes - ára 20 Euro!). Így szólt az akció. Legalább egy órán keresztül forgattam a színes dobozokat, próbáltam képek és dobozleírások alapján megfejteni vajon melyek lesznek a legjobb választások. Végülis összeállt a 40 eurónyi játék, s köztük volt a Dzsunka is. Kellemes, de igazából újszerűség nélküli középszerű játék. Pár éve el is adtam...egy nagyon fanatikusnak
Visszakanyarodva az idei díjazottakhoz, megintcsak  meglepő, érthetetlen és szerintem igazságtalan a zsűri döntése. Több alkalommal történt már ilyen. A legemlékezetesebb, az azóta is -nem véletlenül- minden magyar, német és nemzetközi listán is első helyen szereplő Puerto Rico (ha jól tudom ez volt az első szerepválasztós társasjáték, ráadásul jól vegyítve az építkezős, győzelmi pontos játéktechnikákkal) esete, amelyet a Spiel des Jahres 2002 értékelése szerint a Villa Paletti előzött meg. Aki ismeri a játékokat, nem mondhat mást, mint, hogy nevetséges (A Puerto 1. a Boardgamegeeken, a Paletti 483.).
Beismerem, egy rangos díj kiosztásánál sok mindent figyelembe kell venni, sok nyomásnak kell megfelelni és nehéz látni, melyik játék lesz a befutó (bár ezt nem is szabadna számításba venni), mégis érthetetlen a zsűri döntése. Ha a zsűritagok minden ajánlott listába felkerült, majd jelölt játékot kipróbálnak nem értem, hogy nem a többek által várt Imerialt vagy az általam is ismert és nagyraértékelt Die Saulen der Erde c. játékot választották nyertesnek. A díjazott játék viselheti a főleg német területen garanciajegynek tartott Spiel des Jahres logót, s nem kell gondolom ecsetelni, mit jelent ez a kiadó és a társasjáték forgalmára nézve.
A Spiel des Jahres mentségére csak az hozható fel, hogy inkább gyerekeknek-családoknak való játékokat részesítenek előnyben, de ebből a szempontból is kicsit következetlenek, hiszen az idők során több igen összetett és cseppet sem családi játékot is díjaztak. Meghát külön van Kinderspiel des Jahres díjuk is.
Sajnos a Spiel des Jahres díjait évről-évre kevésbé érdemes figyelembe vennünk. Idén a már említett két zseniális játék csak az ajánlati listába került be, a jelöltek közé már fel sem vették őket.
A képen a 2006-os "Év Játéka" a Thurn und Taxis díjátadása után a Postakocsisnak beöltözött figura és a designer Seyfarth házaspár.

komment

Címkék: pajtás

süti beállítások módosítása