HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Mitikus magyarok a Dunán

2007.08.18. 12:00 Plenni

Már másodszor kaptam el a Dunán az Agóra hétvégi műsorát. A múlt héten egy pálos szerzetes és egy elég fura "történész" volt a vendég. A téma a pálosok titkos története és a magyarság megmaradásában játszott kiemelkedő szerepük volt. Volt itt minden! Még a katolikus egyház is megkapta a beosztását, amely állítólag tudatosan megakadályozza boldog Özséb szenté avatását. Mindez érthető -állítja- az állítólagos tudós, bár titulusait és végzettségeit a műsor folyamán nem tudjuk meg , hiszen könnyen fény derülhetne a pálosok ősmagyar misztikájára, mely már a honfoglalás idején megvolt a táltosoktól átvett kultikus élettel, mely az ősmagyarsággal együtt, és nem véletlenül a Pilisben vannak a pálosok, ahol Dobogókőnél dobog a magyarság szíve, a titkos beavatás, mely a pálosokat a világ legfontosabb rendjévé teszi, és a Medveanya kultusz, mely a Szűzanya... - percről-percre ruganyosan ugrik a történelem elhivatott és gazdag fantáziával megáldott követője témáról-témára, gondolatról-gondolatra. A műsor a magyar vallás szinkretista tébolyát próbálja kiszolgálni, melyben a műsorvezető a legvérmesebb. Szegény szerzetes bácsi a műsor második felére már visszavonulót fúj, próbál kimenekülni, s bizonygatni, a pálos misztika csak legenda és nem kell feltétlen készpénznek venni, de már nincs esélye. Behálózták beszélgetőpartnerei és a műsor végére bedarálták.
A mai adásban egy jogtörténész és egy magyarságkutató (vajon mi lehet a valós képzettsége?) volt a vendég. A téma az eltitkolt magyar történelem. Végre már mi protestánsok is megkaptuk a szidást! Már azt hittem minket fel sem vesznek! Bástya elvtárs szavaival mondva: "mi már szart sem érünk"... De a fő gondolati sor mai műsorunkban Atilla és az ő titokzatos keresztény misztikája volt. A magyar vallás. Atilla, aki közvetlen kapcsolatban állt a transzcendenssel, és még a pápa is fejet hajtott előtte emiatt. A magyar vallás az igaz keresztény vallás, hiszen benne van az ősmagyarok hitvilága is, mint Csíksomlyón ahol a legszentebb pillanata a nap felkelése. Ezért zarándokolnak ide az emberek, hogy így köszöntsék és tiszteljék meg ezen őselemet. Hirtelen ugrással továbblendülünk a Szentkoronára, mely az égből szállt le (tudósaink szerint nem csak képletesen!), István király által az ország felajánlásával Máriának csak visszaadatik. A műsor csúcspontja, amikor a magyarságkutató kifejti: ha az EU igazán keresztény lenne, a new-yorki szabadságszobor talapzatára Atilla szobrát állítanák fel! - Kész! K.O. Ez nem lehet igaz, nem hiszem el, ez vicc! És a többiek csak komolyan bologatnak minderre.
A legmegdöbbentőbb számomra, hogy magukat tudósnak nevező emberek a bizonytalanabbnál is bizonytalanabb történelmi tényeket napnál világosabb igazságként tálalják, anélkül, hogy a legkisebb jelét adnák annak, hogy ez csak teória. Az egész műsor azzal, hogy halálosan komolyan veszik magukat groteszké és abszurdá válik. Egy magyar Monthy Pytonná. Az, hogy ilyen műsorokat leadnak a nyilvánosságnak, nem zavar, hiszen annyi más szemét megy reggeltől estig, csak érthetetlen számomra, hogy bármifajta kontroll és szűrés nélkül mehet minden. Ez a mai magyar valóság. A hasonló műsoroknál mindig eszembe jut, volt tanárom Bertényi Iván professzor, aki egy ezekhez hasonló feltevésre egy szelid mosoly kiséretében "édeskés hangszínén" csak annyit mondott: "Ez, így nem állja meg a helyét kérem szépen"

komment

Címkék: színes rtv história

süti beállítások módosítása