HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Dohányzó-kalyiba

2007.10.12. 08:00 Plenni

"Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb." - fogalmazza meg bölcsen az ókori filozófus. A magyar Kölcsey pedig így summázza e "csodálatos" lény feladatát: "Hass, alkoss, gyarapíts, és a haza fényre derül!". - Kora reggeli órákban elsétálva és eltünődve ezen építmény (szaknyelven kalyiba) felett ezen gondolatok jutottak elsőre eszembe.
Munkahelyi körülmények íly lelkes javítói és plántálói elismerést érdemelnek, hiszen nem kis munka és kihívás lehetett a munkahelyi dohányzó kialakítása. Az épület tervezője láthatóan a funkcionalista és modern építészeti irányzatok vezéregyénisége. Ügyesen ötvözi a klasszikus elemeket és a letisztult futurista stílust. Az ekklektista épületet a klasszicista ablak, a reneszánsz-boltíves ajtó és a "Törékeny" matricadíszítés ellentéte emeli az egyediség és az alternatív látásmód kiemelkedő alkotásává. A jelzésnyi bádogtetődarab és az ipari kéményt immitáló füstelvezető a szocreál vaskos és groteszk interpretációja.
A belsőépítészeti munkálatoknál mindenekelőtt a bajor sörpadból kialakított félig fedett, félig szabad ülőalkalmatosságra hívnám fel a figyelmet. Csodálatosan igazodik az időjárás és a társadalom elvárásaihoz. Az épület keleti oldalán egy ügyes homorú töréssel a testesebb látogatóknak is ügyesen alakítanak ki kényelmes elhelyezkedési lehetőséget a tervezők. A kényelmet külön kartonpapír biztosítja a szélen ülők részére. A modernség jegyében kivezetett villanyáram és bádoghamutartó szintén korunk luxuselvárása. Ügyesen helyezték el -már-már makoveczi magaslatokba lépve- a dísznövényzetet, mely együtt él az épülettel. A földből a pad felé kúszó "gyom" nevezetű kultúrnövény a feltörekvés és a természetközeliség materializálódásának kreatív megnyilvánulása.
(fotó: K.István)

komment

Címkék: munkavédelem otthon

süti beállítások módosítása