HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Károli Gáspár üzenete 8 millióért

2007.12.04. 09:00 Plenni

Egy kéziratrverésen Károli Gáspár református lelkész egy kéziratos levelét árverezik. Érdekes bepillantást enged mindez a - mai szemmel távoli, idegen, leegyszerűsödő - múltba. Károlira gondolva, csak pár mozaikszerű kép ötlik fel előttem: gyertyával világított szegényes íróasztalon sok-sok könyv, temérdek beírt papír és egy gyűrött, szakálas megviselt emberi arc, aki lelkiismeretesen görnyed íróasztala fölé és fordítja a Bibliát. Talán csak arra a pár percre áll fel, míg Szenczi Molnárnak átadja a kész kéziratrészleteket, aki futva megy Vizsolyba, ahol összetintázott kötényű nyomdászlegények iziben kezdik is a betűválogatást a nyomtatótáblába...
Pedig valószínűleg az ő élete is tele volt ugyanolyan hétköznapi dolgokkal, mint a miénk (hitel és törlesztés, ahogy a levélben olvashatjuk - mennyire ismerős). Ő sem szentként élt, hanem "odaszánva". Ami mégis megkülönbözteti, kiemeli és emlékezetessé teszi: az, hogy élete nem csak annak "lebonyolításáról" szólt, nem apró megoldások százainak sorozatáról, nem a "boldogulásról" (bár meg merem kockáztatni, hogy valószínűleg élete nagyobb idejét ő is ezzel töltötte), hanem "felvállalt küldetéséről".
Az életet magáért az életért élni nem igazán éri meg. "Építeni", "tenni" már valami. "Isten ügyét" szolgálni: úgy hiszem, ennél nem lehet több!

komment

Címkék: örömhír műértő

süti beállítások módosítása