HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Feedek

Krisztus és Harry Potter

2007.05.13. 23:00 Plenni

Megnéztük a Harry Potter 2-es részének filmváltozatát (olyan kereskedelmis módon vetítették, kb 6 reklámblokkal és a stáblistát a film végén úgy pörgették, hogy csak egy fehér csíknak látszottak a nevek). Nem is ez a lényeg, sőt nem is a filről akarok írni: nehéz a könyvet adaptálni, a rendezőnek sikerült is, meg nem is.
Most, hogy megnéztük a filmet, újra elgondolkodtam arról, vajon keresztyén szemmel mennyire vállalható a lassan 7 részesre dagadó regénysorozat. Emlékszem, nem nagyon akartam elolvani, Enci vett rá, azt mondta: "ha az első 50 oldal után nem tetszik dobjam el..." -egy hét alatt kivégeztem mind az öt kötetet, ami addig megjelent. Tény, hogy a mű nagyon lebilincselő, izgalmas, meseszerű....Egy igazi mesethriller. Rettenetesen tetszett és tetszik. DE tele van okkult elemekkel, boszorkánysággal, varázslással, jóslással, babonás elemekkel, misztikával, szóval csupa olyan dologgal, amiről a Szentírás azt mondja: istentelenség, gyűlöletes dolog. Ugyanakkor az értékek tekintetében relativizálódo világunkban a mű hitet tesz olyan isteni alapértékek mellett, mint a szeretet, a hűség, a barátság, a bölcsesség, az alázat.... Az ember mentegeti a dolgot, hogy hiszen a világban mennyi dolog van, ami ugyanígy bűnös és még csak a már felsorolt pozitívumok sincsenek meg benne.
Vajon szolgálhatja-e Isten dicsőségét a Harry Potter és az általa közölt szellemiség, világ? Így leírva, szárazon szörnyen hangzik.
Vajon a mesében a misztikus elemek nemcsak azt szolgálják, hogy ennek segítségével a  katarzishoz jutva rávezesse a gyerekeket a pozitív értékekre (ami a mese egyik fő feladata)?  És tény, hogy ezt talán mindeddig a legnagyobb sikerrel éri el, nézve az olvasói toplistákat.
Vajon lehet-e bűnös egy mesefolyam, ha az nem válik szenvedélyé, csak kikapcsolódás, szórakozás, semmi több. Igaz, hogy minden hat ránk, de az is, hogy a hatások általában átmenetiek, elmúlóak, felülbírálhatóak, más hatásokkal.
Vajon meghasonulhat-e az isteni értékrend saját magával? Származhat-e egy forrásból jó és rossz? Egyáltalán létezik-e harmadik kategória olyan kérdésekben, mint igazság-hazugság, isteni-sátáni... Én úgy gondolom, valami vagy Isten dicsőségét szolgálja vagy kifejezetten nem szolgálja azt.
Nagyon szeretem a Potter köteteket, de mindenestől elítélem az okkultizmust és a misztikát.
Asszem van még mit töprengeni ezen...legalábbis keresztyén szemmel biztosan.
U.i.: A témához kapcsolódó és érdekes Dumbledor karaktere a műben, aki az öreg varázsló-igazgató a Roxfort iskolában. Jelleme, bölcsessége és jósága, már-már krisztusi (láthatóan bibliai hitigazságainkra lett megírva a szerepe). Az ember szinte nem is érti: hiszen ő egyértelműen keresztyén! Megdöbbentően biblikus az észjárása és a cselekedetei (még az ellenségével is jó, megbocsát annak is aki ellene támad, alázatos, de elveihez végig hű és sorolhatnánk a szeretet himnuszát, a lélek gyümölcseit, mind ráillik).

Címkék: örömhír lyukasóra pesti est