HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Feedek

Egy szobában Sullával és Crassus-szal

2008.01.07. 20:30 Plenni

Az utóbbi hetekben rákaptam Steven Saylor történelmi krimijeire. Igazándiból sosem szerettem a krimi műfaját (természetesen mindemellett elismerem a műfaj érdemeit, de talán túl keveset olvastam és talán pont rosszakat). Saylor kötetei viszont mások, mint eddigi tapasztalataim. Történetei hiteles történelmi alapokon nyugszanak (a kötetek végén pár oldalas forráshivatkozást és bibliográfiát is találunk, szintén olvasmányos formában) és meseszerűen vezetnek vissza az ókori Róma mindennapjaiba. A nyomozás szálai közt bepillanthatunk a római élet apró-cseprő dolgaiba. A gyilkossági nyomozás mellett lenyűgőz és elkényeztet minket a szerző az ókor milliőjében. Saylor nem untat hosszas műleírásokkal, történelmi vázlatokkal. Mindent amit a korszakról el akar mondani, apró életképekbe, epizódokba bújtatja: így ismerhetjük meg a temetéseket, a lakomákat, egy kis szatócsbolt életét vagy éppen az ókori testőrök, bordélytulajdonosok, arisztokraták, szegények, gályarabok és híres emberek mindennapjait. Regényeiben Cicero vagy Crassus egészen közelivé, személyessé válik, akárcsak az író által kitalált nyomozó...
Már a második regény vége felé tartok és megdöbbentett az is, mennyire más ez a második kötet, mint a Római vér, mely a szerző első munkája és "Gordianus, a római nyomozó" történet-folyamának első kötete. Míg az első kötet thriller jellegű, borzongató és "pörgős", addig a második rész, a "Végzet fegyvere" lassú folyású, titokzatos, misztikus. A stílusjegyek beazonosíthatóak, de mesteri a megfogalmazás és a ritmusváltás a két mű között. Csak ajánlani tudom! Magam is alig várom, hogy Sulla és környezete világának ármányaiból, a  Spartacus féle háborúban nyomozó Gordianus belekezdhessen végre "Catilina rejtéylének" kibontásába, mely a sorozat harmadik kötete.

Címkék: lyukasóra história