HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

november 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Feedek

Nyulak és himnuszok

2007.04.08. 20:00 Plenni

Ma délelőtt a nagycsaládi húsvétolás alkalmából Adri és Petra (unokahugomék) kaptak egy-egy nyulat. Nagy volt az öröm (mármint a gyerekek részéről). Reméljük pünkösdkor nem nyúlpaprikás lesz a menü. De ha az lesz, a gyerekeknek nem szabad elárulni!
Este a békásmegyeri katolikus plébánián egy szintén barátságos pap tartotta az istentiszteletet. Az emmausi tanítványokról beszélt röviden, de nagyon összeszedetten és érzékletesen. A mise-állandó szövegrészeit is kicsit máshogy mondta (több kiegészítéssel, néhol más megfogalmazással), ami szintén tetszett, sőt a Miatyánkból is kivette a beletűzdelt imádságsort.
Viszont furcsa volt, hogy a mise végén nemcsak a pápai és a magyar himnuszt, hanem a székely himnuszt is elénekeltük. Az még hagyján, hogy nemzeti ünnepeinken gyakorlatilag lecserélődött Szózatunk a Székelyhimnuszra, de mit keres mindez egy templomban? Ráadásul éppen egy katolikus templomban?
Az erdélyiek régi nemzeti imádsága a Csíksomlyói Boldogasszony himnusz (Mária-siralom más néven) volt, csakhát, a "derék" református uraknak, sehogy sem volt inyére ez a dolog: "Mégiscsak nem rendjénvaló ilyesfajta  ének nemzetünknek, no, csináljunk valami nekünkvalót!" - Meg is született a mai napig is ismert székelyhimnusz: végzettel, Csaba királyfival, csillagösvénnyel. Szép, magasztos, dicsteljes, de egy biztos: nagyon nem krisztusi (szó ami szó, mi reformátusok erre nem lehetünk nagyon büszkék).
Ha már itt tartunk: a pápai himnusz "hő ima zeng édesdeden" szövegrésze is megérett már az átírásra, nem?!

Címkék: örömhír családi lap

süti beállítások módosítása