HTML

Tomi blogja

A blog átmenetileg vagy talán egy kicsivel tovább is szünetel, addig is lehet nézegetni a korábbi bejegyzéseket - Szubjetív élmények és gondolatok, események és láncolatok elsősorban keresztyén szemmel, másodsorban családos szemmel, harmadsorban magyarként. Ezek az én élményeim és észrevételeim a világról ezért nincs komment, viszont levelet tudsz írni! Ha ritkábbak a bejegyzések nem kell megíjedni, térj vissza pár nap múlva!

Naptár

szeptember 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Feedek

Egyháza-Patak-Ecen

2008.03.29. 18:30 Plenni

Pontosabban az elmúlt hetet Nyíregyházán, Sárospatakon és Debrecenben töltöttük. Képbeszámolót állítottam össze pár érdekes és új, illetve szép élményből, eseményből:
Az első képen a Sárospataki Református Kollégium törvénykönyve található. Nagyon örültünk, hogy megnézhettük a szépen berendezett kiállítást és a gyönyörű könyvtárt. Miután a vezetőnk megtudta, hogy a kis Emese ük-ük nagyapja a pataki teológián volt docens, 50%-os pedagógus jegyet adott nekünk:)
Betértünk a Bihar Antikváriumba is Debrecenbe, ahol erre (lásd második kép) az érdekességre bukkantam. Valószínűleg a főiskola vagy a felvásárló a leselejtezéskor minden könyvbe beleüttette a "loptam" bélyegzőt. Alatta megtalálható a  "Duplum venditum" (= leselejtezett, eladott másodpéldány; lásd a vendetta szót) bélyegzés is. A következő képeken a kilátás a Nagytemplom egyik tornyából és a sárospataki vár  egyik ágyúja képek láthatók. Leglentebb pedig a debreceni Aquaticum élményfürdőből egy kép. Ez utóbbi szolgáltatásaival maximálisan meg voltunk elégedve, így csak ajánlani tudjuk! Változatos csúszdák és élményelemek, trópusi környezet, barátságos kialakítás, étterem, szauna...

Címkék: national geographic családi lap

Újra Színház, újra Pesti, újra jó darab

2008.03.19. 22:30 Plenni

Újra egy remek színházi darabot láttunk a Pesti színházban. A "Négy lába van a lónak, mégis megbotlik" a korrupt, hazug, (ál)szenteskedő, csaló, képmutató 19. századi Oroszországban játszódik, ahol egy törtető ember be akar kerülni az úri körökbe és emellett tekintélyes mennyiségű pénzre szert tenni. Azt hiszem nem is kell tovább taglalni a történetet, annyira jó táptalaj egy komédiához... A szerző, a rendező és a színészek ki is hozzák a maximumot mindebből.
Megint csak megbizonyosodtam arról, hogy a színház varázsát nem lehet visszaadni felvételről, tévéből. Tordy Géza játékát élőben látni, hallani, ahogyan az öntelt, részeges orosz nemest játszotta, zseniális volt! Ma este ő volt számomra, aki kiemelkedett az egyébként kiemelkedően teljesítő színészgárdából. Az élő zene, az erősre rajzolt és alakított smink és ruházat, a "pravoszláv kórus"(szintén kiemelkedően jó volt a maga abszurditásával), a vizuáltechnika mind-mind olyan apró adalék volt, ami kiemelte a szokványos, egyszernézhető komédiák közül a darabot. A darab vége kicsit sutára sikeredett. Amennyire kidolgozott, humoros és ötletes volt az első felvonás és különösen a zárókép (Hazafelé is nevetve ismételgettük a kórus zárórefrénjét: "Jegor---és hosszú a haja---), többet várt volna az ember a mű végén is. Olyan érzésünk volt, mintha az utolsó jelenetet a szerzőnek és a rendezőnek öt perc alatt kellett volna összecsapnia. Ennek ellenére, ezt a darabot meg kell nézni. Már csak a kórus miatt is!
A képek, Széman Tamás felvételei- csak annyit mondok: érdemes a többi felvételt is megnézni a fenti linken...

Címkék: zsöllye

CBA-s igenek...

2008.03.14. 19:00 Plenni

Íme a március havi CBA Magazin címlapja. Aki esetleg arra gondolna, hogy a lap borítógrafikája bármiféle összefüggésben lenne a háromigenes népszavazással, az bizonyosan félreért valamit...;-)

IGEN
-fontos nekünk az Ön egészsége
-fontos a vásárlókkal tartott személyes kapcsolat...
-sok magyar terméket forgalmazunk...
-jól ismert termékeket vásárolhat nálunk...Kedves összefüggéselméletgyártók!
Az alábbiakban egy kis segítséget próbálok nyújtani számotokra:
Ha a CBA nevet visszafelé olvassuk: ABC, egyértelműen a Bethlen István gróf vezette 20-as évekbeli Anti Bolsevista Comité-hez jutunk! Na ugye?! Hát ez az ! Hoppá!

Címkék: magyar nemzet fakanál

Március 9

2008.03.09. 22:00 Plenni

Végre... valami...
(Az események kapcsán erre érdemes rákukkantani. Na ez már tényleg nem semmi...)

Címkék: magyar nemzet

Rágópapír

2008.03.08. 13:30 Plenni

A minap a kezembe akadt a 80-as évek végén, 90-es évek elején, nővéremmel közösen vezetett rágópapír-gyűjtemény albumunk. Több, mint 200 képregénydarab, vicces vagy csak érdekes kép, mind-mind rágókból. Mekkora láz volt a rágópapír gyerekkorunkban...
Emlékszem a legtöbb beszerzés a kelenföldi KGST piacon (lengyel beszállítóktól) és Balatonon történt. 5 Ft/csomag árban... Bontás, csere, különlegességek... Íme egy kis ízelítő:
A felső két képen a klasszikus Donald rágóból származó Donald kacsás és Goffy-s történetek láthatók.  Ez talán a legklasszikusabb rágópapír: Több, mint másfélszáz féle van csak nekünk és gondolom a sorozatunk nem volt komplett.
A következő kettő, tipikus KGST-s beszerzésű rágókból származik, idegennyelvű szöveggel. A Turbó rágó esetében gyanúsan törökországi beszállítótól származhatott a szállítmány... Végül az "Egyéb" kategória, csak külföldön beszerezhető különlegességei közül három és egy kép az album egyik lapjáról.

Címkék: pajtás műértő

A pogógörlök világa

2008.03.04. 08:30 Plenni

István kollegám együttesének, a Vastrabantnak az egyik (első?) videoklippje felkerült a netre. A saját bevallásuk szerint  "parasztrock"-kot játszó zenekar Pogógörl opusza megtekinthető itt. Csak annyit mondok, hogy aki kíváncsi a pogógörlök mélylelkivilágára, lélekrezdüléseire, az most megtudhatja, hogy milyen is az...

Figyelem! A blog szerkesztője a megjelenített látvány- és hangvilágért semmifajta felelőséget nem vállal!

Címkék: zsöllye

Játék-kreátorok

2008.02.28. 10:00 Plenni

Tegnap este a Gémklubban Aczél Zoltán készülő tárasjátékát tesztelhettem. Különleges élmény volt, hiszen a "szerzőnek" (talán egyedüli magyarként?) már van pár nemzetközileg is jegyzett társasjátéka. Érdekes volt bepillantást nyerni egy alakuló játékba, annál is inkább, mert magam is dédelgetek játékkreátori álmokat, sőt pár terv már folyamatban is van.
Nehéz konkrét beszámolót adni a játéktervről anélkül, hogy részleteket ne árulnék el, amit nem tartanék korrekt dolognak, így csak annyiról számolhatok be, hogy a tesztjáték "új belépőként" végig élvezetes és érdekes volt számomra. Több új
(legalábbis nekem) mechanizmus és pár jól kialakított vagy átformált ismerős technikát is találtam a játékmenetben. A tematika, hangulat, játékélmény tekintetében kiválónak találtam a játékot, a játékrealizálás és kialakítás is jól halad, a pontozást, aránybeállítást, ami talán a legnehezebb dolog egy játék kitalálásánál még nem éreztem kiforrottnak, de jól alakítható. Összességében jó kis játék lesz ebből!
Elsősorban praktikus tapasztalatokat és gondolkozásmódot; másodsorban a játékhangulat kialakítása, a helyes arányok beállítása és az ideális játékidő kalkulálása tekintetében jelentett a tesztjáték sokat számomra, mely -filmes szakszóval szólva- rendezői kommentárral és ötleteléssel együtt zajlott.

Címkék: pajtás

Egyszázalék egyértelműen egyhelyre

2008.02.22. 23:00 Plenni

Magyarországi Református Egyház 0066

Ők biztosan ide adnák az 1%-ot: Ady Endre, Apáczai Csere János, Apafi Mihály, Áprily Lajos, Arany János, Ballagi Mór, Bay Zoltán, Bethlen Gábor, Bod Péter, Bolyai Farkas, Bolyai János, Comenius, Csokonai Vitéz Mihály, Diószeghy Sámuel, Fáy András, Fazekas Mihály, Horthy Miklós, Irínyi János, Karácsony Sándor, Károli Gáspár, Kazinczy Ferenc, Kocsi Csergő Bálint, Kölcsey Ferenc, Méhes Sámuel, Méliusz Juhász Péter, Mikes Kelemen, Németh László, Pálóczi Horváth Ádám, Ráday Pál, Rákóczi György, Reményik Sándor, Schulek Frigyes, Sütő András, Szabó Magda, Tinódi Lantos Sebestyén, Tisza István, Tompa Mihály, Wesselényi Miklós, Zrínyi Ilona...

És Te? És Ön?

Címkék: örömhír

Mitől remekmű a remekmű?

2008.02.15. 23:00 Plenni

Ma végeztem a Harry Potter zárókötetével. Rowling ebben az utolsó kötetben is kitett magáért. Méltóan az előző részekhez izgalmas, fordulatos és szép volt. Továbbra is tartom azon álláspontom, hogy keresztyén szemmel is tanítójellegű, értékes a regényfolyam.
Elgondolkodtató, hogy a legtöbb dolog a világon, legyen az könyv, zene, film, műalkotás (vagy akár társasjáték) akkor zseniális, kiemelkedő, ha gyerekektől idősekig mindenkihez szól (akinek már nyiladozik vagy megnyílt az értelme). Pontosabban mindenkihez szólni akar és tud. Minden korosztály értheti, élvezheti, s talán nem csak kortól, de tudástól, személyes mentalitástól függetlenül tud értéket közvetíteni és gondolatokat, érzéseket plántálni, átadni a befogadó felé. Az ilyen remekmű birtokolja a képességet, hogy a 15 évesnek a tizenévesek szintjén, a 25 évesnek a fiatalok szintjén, az 50 évesnek az 50-esek szintjén... a tudósnak és a tanulatlannak egyaránt közvetíthessen. Meggyőződésem, Rowling műve is ilyen.

Címkék: lyukasóra

A Vatera reneszánsza

2008.02.10. 15:00 Plenni

Ehéten újrafelfedeztem a Vaterát. Eddigi tapasztalataim szerint erősebb, mint valaha. Legalábbis a hirtelenjében "feldobott" termékeim látogatottsága és licitgazdagsága ezt mutatja. Minden elismerésem az oldal üzemeltetőinek, akik lenyűgöző magabiztossággal és profizmussal fejlesztik és üzemeltetik ezt az online bolhapiacot.
Világéletemben szerettem turkálni bolhapiacokon. Sajnos ennek a magyarországi kultúrája nagyon szegényes, leginkább Németországban tapasztalhattam meg az alkudozás, a kacatok és régiségek közötti matatás örömét. Most a Vatera felé vetem tekintetem, s egyszerre szórakozok, keresek, kínálok...
Nem szeretek reklámozni, de a Vatera megérdemli.

Címkék: teszt

Kacatok a könyvben

2008.02.02. 18:00 Plenni

Gyarló emberi szokás - a szükség nagyúr jegyében - (hogy hirtelenjében pár közhelyes szófordulattal éljek) a könyvjelzőt más papíralapú eszközzel helyettesíteni. Eddigi életem során, ami bár rövid, de használtkönyvvásárlás tekintetében igencsak hosszú volt, több érdekes "könyvjelzővel" találkoztam már: bélyegekkel, bérlettel, képeslapokkal, szalvétával, gyógyszerrecepttel, csokipapírral, busz- illetve villamosjeggyel (igen, ez pár évtizede még külön létezett és a villamosjegy volt az olcsóbb!)...
Az alábbi gyöngyszem, egy Renault R 10-es adásvételi szerződése a közelmúltban került elő egy könyvből, s pár mai szemmel érdekes dolgot is tartalmaz.
Kezdjük az elején: a szerződésben az eladó és a vevő foglalkozása is fel van tüntetve (ümk tag, bár ez nem tudom mit jelent, válik meg a kocsitól és egy forgalmista vásárolja meg). A Renault ára: 46.000 Ft, "továbbá miután több készpénzzel nem rendelkezik (mármint a vevő), átad 1 db Skoda személygépkocsira szóló és a Merkúr Vállalat által visszaigazolt 36.000 Ft befizetését igazoló megrendelőlapot, mely az 1970. évre szól". A vevő részben készpénzben, részben takarékbetétkönyvben fizetett, melynek kamatai is - a szerződés értelmében - az eladót illetik meg!
1969. szeptember 15. (39 éve)

Címkék: műértő lyukasóra autó motor

Medici

2008.01.31. 23:00 Plenni

A Múzeum+ program keretében megnéztük a Medici kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Be kell vallanom, hogy a "sztárkiállítások" hol ezért, hol azért eddig elkerültek minket. A kiállítás - mint a híre - valóban lenyűgöző és szép. A kiállítási tárgyak mind jól kiválasztott becses kuriózumok. Nincs köztük "töltelék" és legnagyobb örömömre több gyönyörű kódexet is megszemlélhettünk.
Mindezek ellenére a Múzeum+ jeggyel (ami alig drágább, mint a normál belépő) éreztem azt, hogy egyben van ez a múzeumi este és megéri az árát: Remek tárlatvezetésen vehettünk részt, többször is végigjárhattuk a kiállítást, sőt a többi kiállítás is szabadon látogatható volt, sőt lehetőségünk nyílt egy "pajzán'" reneszánsz komédia megtekintésére is. Hmm... talán túl pajzán... - így pontos.
Összegezve a Múzeum+ keretében egy nagyon szép estét tölthettünk el Zsolt barátomékkal és a lenyűgöző műtűrgyakkal a mai estén.

Címkék: műértő

A nagyúr kesztyűje

2008.01.29. 10:00 Plenni

A mai nap alaphangulatát az alábbi könyv felbukkanása adta meg. Nem akartam elhinni, hogy ilyen létezik! Nagyon abszurd és groteszk. Mindig akadnak furcsa könyvek és könyvcímek; hát a mai napra ez adatott...

(akit érdekel, megtekintheti a gazdag választékot: a rajongói oldalon van dögivel...)

Címkék: hócipő lyukasóra munkavédelem

Először vagyok fiatal

2008.01.21. 23:00 Plenni

Tavaly a születésnapomra Mesitől (unokahúgom) két színházjegyet kaptam a "Csak kétszer vagy fiatal" c. darabra (remélem én még csak az első etapot teljesítem).
Nagyon kellemesen szórakoztunk. A darab egy igazi, klasszikus angol komédia, helyzetkomikumokkal, poénsorozatokkal, hol gördülékenyen, hol akadozva. A kellékek remek érzékkel voltak kiválasztva. Gondolok itt Bodrogi teljesen abszurd, kamaszos sárga bakancsára vagy a társasjátékos jelenetre (ez különösen is közel áll a szívemhez egyébként is). Az ilyen típusú darabokat egy-két főszereplő zsenialitása viszi vagy buktatja meg. Ezen az estén Bodrogi Gyula és Balázs Péter gondoskodtak arról, hogy a maximumot hozzák, nem hiába brilliáns tehetségek (még annak ellenére is, hogy Balázs Péter bakizott egyet-kettőt, mentségére legyen mondva, jól kivágta magát; Esztergályos Ceciília és Galambos Erzsi játéka viszont egy kissé csalódást okozott).
Encivel - hála Bodrogi és Balázs Péter zseniális játékának - egy igazán derűs estét tölthettünk a József Attila színházban! Köszönet mégegyszer az ötletes és találó ajándékért!

Címkék: zsöllye

Képbeszámoló

2008.01.16. 17:30 Plenni

A múlt hétvégén Szegeden voltunk megnézni a napokban záró - már korábban említett - Fischer Ernő kiállítást. A kiállítás Szeged új  kiállítótermében a Reök-Palotában volt. A teljesen felújított szecessziós ház méltó funkcióját nyerte el.
Baloldalon: a lépcsőház, illetve bepillantás a kiállítóterembe. Lent: Tengeri vitorlások c. kép, illetve: Angyali üdvözlet  (4 angyallal)

Címkék: családi lap műértő

Helyzetjelentés:

2008.01.13. 20:00 Plenni

Vészesen terjed a társasjáték meglepetés-bulik általi ferőzöttség! Ma este Szunyi barátom 31. születésnapi társasozásán vehettem részt. Egy jól megnyúlt Agricola parti volt terítéken (természetesen a finomságok mellett - bár az is igaz, hogy az Agricolában is az etetésről kellett főként gondoskodni...); no de nem akarok elakadni a részletekben, summa-summárum mindenki jóllakott és jól is éreztük magunkat...

Boldog születésnapot Szunyi!

Címkék: pajtás

Egy szobában Sullával és Crassus-szal

2008.01.07. 20:30 Plenni

Az utóbbi hetekben rákaptam Steven Saylor történelmi krimijeire. Igazándiból sosem szerettem a krimi műfaját (természetesen mindemellett elismerem a műfaj érdemeit, de talán túl keveset olvastam és talán pont rosszakat). Saylor kötetei viszont mások, mint eddigi tapasztalataim. Történetei hiteles történelmi alapokon nyugszanak (a kötetek végén pár oldalas forráshivatkozást és bibliográfiát is találunk, szintén olvasmányos formában) és meseszerűen vezetnek vissza az ókori Róma mindennapjaiba. A nyomozás szálai közt bepillanthatunk a római élet apró-cseprő dolgaiba. A gyilkossági nyomozás mellett lenyűgőz és elkényeztet minket a szerző az ókor milliőjében. Saylor nem untat hosszas műleírásokkal, történelmi vázlatokkal. Mindent amit a korszakról el akar mondani, apró életképekbe, epizódokba bújtatja: így ismerhetjük meg a temetéseket, a lakomákat, egy kis szatócsbolt életét vagy éppen az ókori testőrök, bordélytulajdonosok, arisztokraták, szegények, gályarabok és híres emberek mindennapjait. Regényeiben Cicero vagy Crassus egészen közelivé, személyessé válik, akárcsak az író által kitalált nyomozó...
Már a második regény vége felé tartok és megdöbbentett az is, mennyire más ez a második kötet, mint a Római vér, mely a szerző első munkája és "Gordianus, a római nyomozó" történet-folyamának első kötete. Míg az első kötet thriller jellegű, borzongató és "pörgős", addig a második rész, a "Végzet fegyvere" lassú folyású, titokzatos, misztikus. A stílusjegyek beazonosíthatóak, de mesteri a megfogalmazás és a ritmusváltás a két mű között. Csak ajánlani tudom! Magam is alig várom, hogy Sulla és környezete világának ármányaiból, a  Spartacus féle háborúban nyomozó Gordianus belekezdhessen végre "Catilina rejtéylének" kibontásába, mely a sorozat harmadik kötete.

Címkék: lyukasóra história

Szilveszteri színház

2008.01.01. 20:00 Plenni

Sokan bajlódunk azzal, mit is csináljunk szilveszterkor. Az ember valami nagyon nagyra készül. Valami különlegesre, izgalmasra, olyanra, amire egész évben nem. Valami kimondhatatlanra, különlegesen vidámra és ezekből lehetőség szerint minél többre.
Aztán a végén a mindent megfogni próbáló "ölelésből" nagyon kevés marad általában.
Encivel és Zsolt barátomékkal jól bevált szokásunk a szilveszteri színházlátogatás. Idén az Új Színházban a Tisztújítást néztük meg. Csak ajánlani tudom! Különleges, egyedi, szilveszterre való "édesség" ez a darab; többek közt Eperjes Károly és Hirtling István kiemelkedő alakításával. A darabban egy több, mint 150 évvel ezelőtti vármegyei választás kellős közepébe csöppenünk (további részletek most nem írok le). Zseniális a rendezés és a darab átirata, ugyanis az előadás nem válik korunk politikai karikatúrájává, hanem megmarad egy történelmi komédiánál. Nem kis szerepe van ebben a művet átíró Parti Nagy Lajosnak. A rendező Szinetár pedig tökéletesen alkalmazza színre a komédiát, megzenésítve, cigányzenekarral, miegymással...
Remek darab. Az emlékezetes típusból!

Címkék: zsöllye

Fischer Ernő kiállítás

2007.12.27. 19:00 PlenniMindenkinek, aki a hetekben (január 18-ig) Szegedre látogat vagy esetleg ott lakik, szívből ajánlom Fischer Ernő festőművész kiállítását!
Ha össze kellene szedni a legfontosabb érveket, miért is szeretünk egy festőt (és nem csak érzelmi okokból, mint az én esetemben), akkor legtöbbünknek e két dolog jutna elsőként eszébe:
  • Hozott valami újat a festészetbe, másként ragadott meg érzéseket, élményeket, képeket, mint elődei.
  • A festményei emberiek, gyönyörködtetőek és elgondolkoztatóak egyszerre.
Fischer Ernő festőművész képei pont ilyenek.

Címkék: műértő

Az advent vége felé...

2007.12.21. 23:00 Plenni

Az advent végeztével (amely szó a tévedések elkerülése végett, nem várakozást, hanem eljövetelt jelent) a kimerültség, megkönnyebbülés és a boldogság egyszerre szakadt rám. Az évzáró munkahelyi buliból (ami egy református templomban volt!) hazafelé a hidegben eltöprengtem a karácsonyon, a családom fontosságán, meg mindenfélén. Jó érzés volt, már gondolatban is átélni mindazt a jót, ami körülvesz. (Este még a tévében beletévedtem egy interjúba Müller Péterrel. Jó volt hallgatni őt is, az élet lényegének és értelmének kereséséről, a szeretetről. Nagyon bölcs ember, csak ne lenne annyira szinkretista és bárcsak tisztán hírdetné a Lényeget, ami egymás szeretetnél is fontosabb: az igaz Isten, aki nélkül egymást szeretni nem is tudjuk).
Talán nem is lenne olyan nehéz ilyesfajta boldogságot, igaz szeretetet átélni másoknak sem, amit tegnap hazafelé éreztem. Azok is átélhetnék a lényeget, akik az üzletekben (velem együtt) tülekedtek, szorongtak a metrón és elkeseredve zúdították panaszaikat rám a munkahelyen. Csak kellenne egy kis szeretet és sok-sok Krisztusból. Ha egyszer az Úr Jézus kerülne a középpontba a saját születésének emléknapján, talán szebb lenne az ünnep is és nem csak ebben a pár napban...

Címkék: örömhír családi lap munkavédelem

További 30 meglepetés...

2007.12.17. 08:00 Plenni

Nem akarom már állandóan a saját "ügyem" írni, de hogy hagyhatok el ennyi örömet innen. A családi szülinapon, tegnap: a barátoktól, rokonoktól sok szép kedvességet kaptam, szavakba, mondatokba, versekbe, találóskérdésekbe foglalva egy mappába gyűjtve. Mind gyönyörű és megérintően kedves. Nehéz azokat a dolgokat megfogalmazni, amik mélyen érintik az embert, pláne, ha meglepetésről és örömről van szó, hiszen ezek elvont fogalmak. Szóval csak azt akarom mondani: nagyon sokat jelentettek ezek a sorok nekem, köszönöm a megemlékezéseket!

A képen a névtáblákkal ellátott "szervezőbizottság" tagjai.

Címkék: családi lap

Karácsony előtti meglepetések

2007.12.16. 10:30 Plenni

Megleptem magam így karácsony előtt (az ünneppel semmilyen szinten sem összefüggésben) pár könyvvel. Nem igazán tudatosan, inkább véletlenül botlottam ebbe a pár remekműbe:
1. Férdi és Béni azt hiszem mindenki gyerekkori kedvence. Így felnőtt fejjel nem bírtam otthagyni a Bookline-on mindössze 1000 Ft-ért. Ráadásul a képes mesekönyv Romhányi eredeti rímfaragványaival van összeszerkesztve!
2. Az Uj Sallustius 1907-ből a méltán híres Borsszem Jankó folyóirat különszáma. Ez a kisméretű füzetecske, a történelmi múltba és Catilina történetébe helyezi vissza a kor politikájának és közéletének eseményeit, gondolkodását vaskosan szatirikus módon. Mindössze két kötetet élt meg a sorozat. A másik kötet Anonymus "írását írja át". 2000 Ft volt a Központi Antikváriumban. Lecsaptam rá. Íme egy kis ízelítő a bevezetőből: "Lucius Sergius Catilina rendkívüli képességekkel és tetemes adottságokkal megáldott római hazafi volt. Mi sem természetesebb tehát, mint, hogy életét és képességeit a közügyeknek szentelé..."
3. Varázsecset. A könyv alcíme: A megtévesztés művészete. Sajnos annyira vastagon szedve szerepel benne a ©, hogy nem mertem több képet feltenni. Kép nélkül részleteket írni nincs értelme. Jellemzése egy szó: zseniális.

Címkék: műértő lyukasóra

Meglepetés / 30

2007.12.14. 23:00 Plenni

Ma este meglepetés szülinapi buliban volt részem. Encinek és Anyukámnak "trükkök százaival" sikerült megszervezniük: köszönet érte. És a barátoknak is, hogy eljöttek együtt ünnepelni!
A fárasztónak tűnő nap utánra betervezett mégfárasztóbb ál-kuratóriumi ülés helyett megtartott szülinapnál jobb antidepresszáns és energiaital nem hiszem, hogy létezik. Jól éreztük magunkat.
Mit is mondhatnék: találkozunk 10 év múlva, ugyanekkor, ugyanitt...

Címkék: családi lap

...csak még egyet...vagy kettőt

2007.12.12. 21:00 Plenni

Az idei évben a Thurn und Taxis, a Taj Mahal, a Mississippi Queen és a Szabotőr után megfogadtam, több társast nem veszek az idén.

...nem is vettem többet, csak még egyet: a Gigantent.

...egészen pontosan kettőt, mert ma átvettem a Knizia féle Kingdoms-ot is. De hát mit tehet az ember, ha egyszer a Fantasy Flight Gamesnél hírdetnek egy adventi 5$ minden játék akciót, ráadásul lelkes atyámfiai szerveznek rá egy csoportos rendelést?!
A játéklap szerkesztőinek külön köszönet a szervezésért! A Delta Visionnak pedig, hogy voltak olyan kedvesek játékonként mindössze 2 dolcsiért egy hét alatt vámoltatni és lefuvarozni a játékokat Amerikából.

Nos, most itt ünnepélyesen megfgadem (csak nem sikerül leírni), hogy idén már nem veszek több társast!

Címkék: pajtás

Az ókori Róma és a Mikulás

2007.12.06. 21:00 Plenni

"Beköszöntött a hideg tél. Lassan közeledik a karácsony. Még a Colosseumot is sűrű fehér hótakaró borítja. Télapó a Római Birodalom katonáit sem hagyja ki a karácsonyi meglepetésekből! A légió minden tagja, de még a hadvezér is felkészültek a karácsonyra! Szüksége is van Télapónak a sok segítségre, hiszen mindenhová el kell juttatnia az ajándékokat! A gályákban a tengeren, míg a római kocsikon az utakon szállítják a segítőkész katonák az ajándékokat!" (Playmobil karácsonyi katalógus)

Igazából nem is kellene kommentálni. Az ünnepkörök, történelmi korok keveredése, a colosseumi hó és a katonák karácsonyi készülődése... no meg a megfogalmazás?!
Azért továbbra is szeretni fogjuk a Playmobilt. De (ejnye) ez nem kéne!!!

Címkék: pajtás